Na Ahiret preselio Kovač (Edina) Muhamed

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i poznanicma da nam je naš dragi Kovač (Edina) Muhamed dana 20.05.2023. godine u 23-oj godini života preselio na Ahiret.

Dženaza kreće ispred kuće žalosti Mionica Centar, u nedjelju 21.5.2023. godine u 16:15h, potom ide pred džamiju gdje će se klanjati ikindija i dženaza namaz te obaviti ukop na mezarju Bistrića mezarje.

Da mu dragi Allah dž.š. podari Džennet, a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici.

druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha. Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha

Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma.

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj tradiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači: „Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*