Predstavnici Osmorke pristali na ultimatume SNSD-a i odustali od NATO-a i zaštite Ustava

Činjenica da među navodnim uvjetima Naše stranke za formiranje vlasti sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nema suštinskog zahtjeva potvrđuje da je ta stranka, kao i njihovi partneri iz Osmorke, spremna isključivo ispunjavati ultimatume predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ocijenio je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago.

Kazao je da ni Naša stranka, ni akteri današnjeg sastanka predstavnika Osmorke sa SNSD-om, uopće ne spominju NATO integracije, iako se radi o najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta su prije četiri godine pred SNSD postavili uvjet koji se odnosi upravo na NATO integracije, što je rezultiralo aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) i velikim iskorakom BiH na putu ka članstvu.

– Ni Naša stranka, a ni akteri današnjeg sastanka predstavnika Osmorke sa SNSD-om, uopće ne spominju obavezu povlačenja antidejtonskih i protivustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske – dodao je Špago.

Umjesto suštinskih zahtjeva, Naša stranka je ponudila apstraktne uvjete koji nisu ništa drugo nego izgovor za gaženje svojih proklamovanih principa i koaliranje sa SNSD-om i HDZ-om, saopćeno je iz SDA.

– Za razliku od Naše stranke, ostatak Osmorke se i ne trudi sakriti činjenicu da su očigledno pristali na sve ultimatume Milorada Dodika samo kako bi postali dio vlasti – kazao je Špago.

Istaknuo je i da je bespogovorno pristajanje na zahtjeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i SNSD-a, tražeći zauzvrat samo pozicije u vlasti unutar kvote koja pripada bošnjačkom narodu, potpuna kapitulacija koja će nanijeti ogromne štete državi Bosni i Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*