Ko je Jelena Trivić?! Veći nacionalista od Dodika, Bosnu ne spominje u govorima, a Srbiju naziva svojom maticom

Nakon što su u Bosni i Hercegovini održani izbori 2. oktobra, iste noći nakon prvih rezultata koji su pristigli, Partija demokratskog progresa (PDP) u bh. entitetu Republika Srpska (RS) proglasila je pobjedu za izbor predsjednika RS-a.

Međutim, nedugo nakon toga, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a), Milorad Dodik (SNSD) koji je ujedno i protukandidat Jeleni Trivić (PDP), izjavio je da je, zapravo on „u značajnoj prednosti“.

Tako smo te noći imali sva samoproglašena pobjednika, da bi Centralna izborna komisija (CIK BiH) dan nakon izbora saopćila da je na osnovu 82 posto obrađenih biračkih mesta Dodik imao 48,8 posto glasova, a Trivić 42,69 posto.

Nekoliko sati kasnije lider PDP-a, Branislav Borenović i Jelena Trivić izjavili su da neće odustati od borbe, ukazujući na izbornu prevaru. Tim povodom napomenuli su da je preko noći prijevljeno 30. hiljada nevažećih listića, navodeći da je u pitanju izborna krađa velikih razmjera. Zbog toga su u Banjoj Luci održani i protesti gdje je opozicija u RS-u tražila ponovno brojanje glasova, poništenje izbora ili reakciju pravosudnih organa.

Najnovije informacije CIK-a BiH govore da Dodik ima 48,14 posto glasova, dok Trivić ima 43,37 posto glasova. Međutim, CIK BiH je na dašanjoj sjednici zvanično donio odluku da će se glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS-a ponovo brojati.

Iako se još uvijek ne zna ko je predsjednik bh. entiteta RS, podsjetit ćemo se na nekoliko zanimljivih detalja iz biografije Jelene Trivić.

Školovanje i profesionalni angažman

Jelena Trivić ima 39 godina, rođena je 8. augusta 1983. u Banjoj Luci gdje je diplomirala ekonomiju. Magistrirala je na Sveučilištu u Bologni, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Trenutno je vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je svoju karijeru započela 2007. godine kao asistentica. U zvanje docenta izabrana je 2014. godine gdje predaje studentima na Katedri za međunarodne ekonomske odnose.

Osim toga, bila je i gostujuća profesorica na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na master studijima. Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima u regionu i svijetu i objavila je više od 30 naučnih radova u domaćim, ali i stranim publikacijama. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u toku studija i za bavljenje naučnim radom, piše Source.

Politički angažman

Ranije je isticala da je odlučila da se bavi politikom zbog „želje za promjenom u društvu“.

„Ne smatram da je to moguće ostvarivo preko noći, ali sigurno jeste ako nas dovoljno bude vjerovalo u to i svako od nas dao neki svoj doprinos u tom smijeru. To definitino dolazi sa promjenom politike jer ona je najuticajnija sfera društva i zato sam i ja tu“, navela je ranije Trivić.

U PDP-u je od februara 2016. godine, bila je članica Ekonomskog saveta i Glavnog odbora, a od novembra 2019. potpredsednica je stranke. Na izborima u oktobru 2018. izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Svoju popularnost, Trivić je stekla oštrim kritikama Dodikove vlasti, nakon čega se kandidirala za predsjednicu Republike Srpske i ponovila uspjeh koji je još jedan mladi Dodikov protivnik, Draško Stanivuković, postigao na izborima za gradonačelnika Banje Luke.

 

Vučića nazvala “svojim predsjednikom”

Nakon izbora 2018. uputila je zvanično pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, osvrćući se na njegovu izjavu da se „Srbija neće miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj“, ali da će nakon izbora „iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS“.

U tom pismo Vučića je nazvala “svojim predsjednikom”.

“Državljanin sam i Republike Srpske i Srbije. Dakle, predsjedniče, i moj ste predsjednik. Za maticu sam vezana ne samo državljanstvom već i rodbinskim, kumovskim i emotivnim vezama. Čak je i moja profesionalna karijera neraskidivo vezana za Srbiju, naime doktorirala sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem sam izvodila nastavu jedno vrijeme. (…)”, pored ostalog napisala je Trivić u pismu koje je uputila Vučiću.

O četničkom vođi govorila u pozitivnom kontekstu

Ono što je naišlo na osude i kritike, kada su u pitanju stavovi Trivić, jeste to da je u pozitivnom kontekstu pisala o četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je smatra odgovornim za smrt više od 50 hiljada ljudi, uglavnom političkih protivnika.

„Film o prvom gerilcu porobljene Evrope. Godinama su nam laž servirali kao istinu. Rehabilitacija generala Jugoslovenske vojske u otadžbini samo je djelimično ispravila istorijsku nepravdu. Dražin patriotizam i danas može biti zvijezda vodilja. Oni koji bivaju proglašavani za izdajnike često postaju nacionalni heroji. Čuvena je njegova izjava: ‘Riječ kapitulacija za mene ne postoji’. Viši sud u Beogradu poništio je presudu kojom je Draža osuđen na smrt i smatra se da to montirano suđenje nikad nije postojalo. Saveznici, prije svega Velika Britanija i SAD, učinili su veliku historijsku grešku stavljajući se na stranu komunista u Drugom svjetskom ratu, isključivo zarad svojih interesa“, navela je Trivić.

Tim povodom, Srđan Puhalo, politički analitičar i psiholog, ranije je na svom Twitter nalogu komentarisao Trivić sa riječima jedne od četničkih pjesama.

– Jelena Trivić iz PDP-a ulazi u predizbornu trku za predsjednicu Republike Srpske, sprem’te se sprem’te četnici, silna će borba da bude, naveo je Puhalo.

Podsjećamo, ranije je objavljena fotografija na kojoj PDP-ova članica zajedno sa nepoznatim muškarcem, drži crnu zastavu sa četničkim sloganom “S vjerom u Boga – Sloboda ili smrt”.

Jedna korisnica Twittera komentarisala je objavu Srđana Puhala, navodeći kako se Trivić bori za “četničke ideale”.

“Jelena je pokazala da je samo populista koji se bori protiv aktuelne vlasti, ali se suštinski zalaže za standardne, tvrdo-nacionalne ideale. Četničke naravno”, navodi se u komentaru, uz priloženu fotografiju gdje Trivić pozira sa četničkom zastavom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*