Rusi koji su kopali rovove kod Černobila imaju još godinu dana života

Ukrajinski ministar energetike Herman Galušenko rekao je kako ruski vojnici koji su kopali rovove kod nuklearne elektrane u Černobilu, koju su ruske snage zauzele početkom rata, “imaju još najviše godinu dana života”.

– To je teška sudbina i okrutan kraj za ruske vojnike koje ubijaju vlastiti zapovjednici – objavila je ukrajinska vojska na Twitteru, koja je prenijela izjavu ministra energetike.

 

Nekoliko stotina ruskih vojnika morali su se hitno povući iz nuklearne elektrane u Černobilu u Ukrajini, nakon što su oboljeli od “akutne bolesti uzrokovane radijacijom”, koju je uzrokovalo kontaminirano tlo, javili su ranije ukrajinski izvori.

Vojnici koji su kopali rovove u kontaminiranoj “crvenoj šumi” u blizini najveće nuklearne katastroe u historiji, sada se liječe u specijalnoj ustanovi u Gomelu, u Bjelorusiji.

Šuma je dobila taj naziv jer je hiljade borova postalo crveno nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Ova predio se smatra veoma toksičnim, a čak ni specijalizirano osoblje nuklearke u Černobilu ne smije mu prilaziti.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*