Talibani objavili video prvog leta s američkim helikopterom, čovjek visi iz njega

AMERIČKE snage jučer su dovršile svoje povlačenje iz Afganistana. Posljednji američki transportni avion odletio je s aerodroma u Kabulu jučer navečer.

Talibani su, 17 dana nakon što su zauzeli Kabul, ušli i na aerodrom koji je dotad bio posljednje američko uporište i baza za očajničku evakuaciju više od stotinu tisuća Amerikanaca, drugih zapadnjaka i Afganistanaca koji su s njima surađivali tijekom dvadesetogodišnjeg rata.

Kako smo već pisali, američke snage ostavile su u zemlji pozamašni vojni arsenal koji je bio predan afganistanskoj vojsci prije nego se ona raspala i kapitulirala pred silovitim nadiranjem talibana, u samo deset dana otkad su talibani zauzeli prvi glavni grad neke provincije.

Taj je arsenal uključivao desetke lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati Black Hawk, kao i stotine oklopnih transportera i tisuće Humveeja i drugih vozila te desetke tisuća strojnica i jurišnih pušaka, s golemim količinama streljiva.

Vojska SAD-a napustila Afganistan! Talibani slave zauzimanje aerodroma u Kabulu
Naime, istog dana kad su Amerikanci dovršili svoje povlačenje, talibani su na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku na Twitteru objavili dvije snimke na kojima, kako tvrde, leti njihov novi Black Hawk kojim upravlja njihov pilot.

Posebno je alarmantno što se na ovoj snimci vidi i čovjek koji visi iz helikoptera, svezan užetom ili nekim sličnim sredstvom.

Iz snimke, zbog njene loše kvalitete, nije jasno radi li se možda o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera dobrovoljno ili žrtvi talibana koja je obješena. No potonje objašnjenje čini se izglednije, a tako misle i brojni komentatori na društvenim mrežama, uključujući američkog senatora Teda Cruza.

“Ova zastrašujuća slika pokazuje afganistansku katastrofu Joea Bidena: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera Black Hawk. Tragično. Nezamislivo”, napisao je Cruz, ritvitajući ovu snimku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*