Bijela kuća priznala da je “velika količina” američkog oružja pala u ruke talibana

Talibani ne samo da su preuzeli kontrolu nad Afganistanom već su pritom zauzeli i ogromne količine američkog naoružanja koje je SAD godinama dostavljao afganistanskoj vojsci. No, ta vojska, od 300 000 vojnika, doslovno je prestala postojati u svega nekoliko dana raspadajući se pred talibanskom ofenzivom protiv koje na mnogim mjestima nije ni pokušala pružiti otpor.

Savjetnik predsjednika Joe Bidena za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan morao je priznati da je mnogo američkog naoružanja namijenjenog avganistanskoj vojsci sada u rukama talibana, odbijajući odgovoriti na pitanja o tome kako se SAD namjeravaju nositi s tim.
“Očigledno nemamo potpunu sliku o tome gdje je svaki primjerak odbrambenog materijala nestao, ali je svakako priličan dio toga pao u ruke talibana”, rekao je Sullivan u utorak, informišući novinare u Bijeloj kući dok je sekretarica za štampu Jen Psaki gledala.

„Očigledno, nemamo osjećaj da će nam to spremno predati na aerodromu.“

Sullivan je takođe u ponedjeljak rukovodio kontrolom štete za Bijelu kuću, nekoliko sati prije nego što je Biden vraćen u Washington iz Camp Davida da promijeni naraciju o povlačenju SAD.

Odgovarajući na pitanja o scenama helikoptera koji evakuišu osoblje američke ambasade u Kabulu, uz prisjećanje na Sajgon 1975., Sullivan je tvrdio da je „helikopter već dvadeset godina naš način transporta iz ambasade“.

SAD su potrošile više od 80 milijardi dolara u posljednjih 20 godina, naoružavajući i opremajući Avganistansku nacionalnu armiju (ANA), borbenu snagu lojalnu vladi koju u Kabulu podržavaju SAD. SAD su takođe isplaćivale plate vojnicima, što je navodno dovelo do toga da su lokalni komandanti prijavljivali „vojnike duhove“ koji zapravo nisu postojali kako bi im napunili džepove.

Dok su Biden i njegovi generali insistirali da je ANA sposobna borbena sila koja bi mogla da zadrži talibane, na kraju se predala bez borbe tokom proteklog vikenda, potpuno iznenadivši Pentagon i Bijelu kuću.

General-major Hank Taylor, šef operacija u Zajedničkom generalštabu, nije imao odgovore za novinare koji su u ponedjeljak na brifingu u Pentagonu pitali o zarobljenom oružju. Upitan da li SAD čine bilo šta da spriječe da oružje i oprema padnu u ruke talibana, Taylor je rekao da nema informacije o takvim koracima.

“Nemam odgovor na to pitanje”, odgovorio je Taylor, na pitanje da li SAD čine bilo šta da unište napuštenu opremu, uključujući bombardovanje baza ANA. Taylor i drugi zvaničnici Pentagona zapravo su poricali da je bilo takvih vazdušnih napada SAD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*