TUŽNA PRIČA : Ziji su Simini četnici ubili šest sestara, brata i roditelje

Monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije “Simini četnici”, prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjakinju Zlatiju, Zijinu sestru.

Iako su godinama radili na slučajevima u kojima su ubijane trudnice, maloljetnici, kompletne porodice u Podrinju, slučaj Zije Ribića je jedinstven i najstravičniji. Naime, Ziji su srpski zločinci tokom agresije i genocida u Zvorniku ubili čak šest maloljetnih sestara, maloljetnog brata, majku i oca. On je jedini preživio.

Monstrumi i ljudski ološ iz paravojne formacije, koji su sebe nazivali “Simini četnici”, prije likvidacije porodice Ribić i njihove rodbine i komšija, silovali su 13-godišnjakinju Zlatiju, Zijinu sestru. Ziju su odveli do jame, gađali ga nožem, pucali u njega i bacili na tijela ubijenih.

Dodatne analize

Prema njegovim riječima, do sada su iz ove porodice identifikovani otac i majka, koji su, kao i ostala tijela, pronađeni u najvećoj masovnoj grobnici u našoj zemlji, na Crnom vrhu između Zvornika i Osmaka.

Nezabilježen slučaj

-Nakon identifikacije ostaju još dvije sestre i jedan brat da ih pronađemo. Kada su djeca u pitanju, svi su bili maloljetni, i imali su od 2-3 godine do nekih 16-17 godina – kazao nam je doktor Tuco, koji je nekoliko puta podsjetio da ovakav slučaj nije zabilježen u njegovom dugogodišnjem radu.

“Simini četnici” oslobođeni

Odjeljenje za ratne zločine u Srbiji oslobodilo je sredinom 2015. godine, zbog nedostatka dokaza, sedmericu pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tokom 1992. i 1993. godine.
Ovo je druga prvostepena presuda. Prvom prvostepenom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, no tu je presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje. Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović. Oni se terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača. Terete se, između ostaloga, i za zločin nad porodicom Ribić.

(S. Karić/Faktor.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*