Kako je pala tabla Radovana Karadžića na Palama

Nemoćni Milorad Dodik je izabrao kćerku ratnog zločinca da umjesto njega vadi vruć krompir iz vatre političkog inata.

Sramotna ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama uklonjena je iz studentskog doma! Ovo je zasigurno najpozitivnija vijest u posljednje vrijeme, iako bi se zdrav razum zapitao zašto je uopće pitana, ali to nema nikakve veze sa zdravim razumom, sviješću i savješću.

“Nadam se da će uklanjanjem ove ploče stati na kraj daljnjoj zloupotrebi imena mog oca i moje obitelji”, rekla je kći Radovana Karadžića, prvog predsjednika entiteta Republike Srpske i osuđene ratne zločinke, Sonja Karadžić Jovičević.

Kad Karadžić spašava Dodika
Ovo je temeljna i najvažnija rečenica iz tiska u Banja Luci, koja je patetično oblikovana u tzv obraćanje u ime obitelji, a zapravo predstavlja obranu i spašavanje Milorada Dodika od sankcija, prije svega Europske unije, koje su mu se potpuno realno i nikad samouvjerenije nadvili nad glavom.

I nema te patetike, kojom je Sonja Karadžić začinila svoje obraćanje, nema praznih riječi koje bi skrivale suštinu. A suština je jedna, nemoćnu i stjeranu u kut Milorada Dodika, on je izabrao kćer ratnog zločinca da umjesto toga iz vatre političkog inata izvadi vrući, mramorni krumpir.

Mnogi će se zapitati, kako je moguće da Sonja Karadžić to učini iz nekoliko razloga:

1. Prvo, ona je kći ratnog zločinca i bila je jedna od prvih primadona na nejasnoj manifestaciji postavljanja ilegalne i sramotne ploče;

2. Ona je visoki dužnosnik SDS-a, oporbene stranke, kojem bi vjerojatno dobro došlo Dodikovo čučanje na Inzkovom američkom plamenu, svježe upaljenom roštilju;

3. Neće li se ovim potezom ubosti u političkoj karijeri?

Svi se odgovori mogu sažeti u nekoliko rečenica.

Prije svega, Sonja Karadžić već dugo uživa neku vrstu nadstranačkog poštovanja vrijednog nedodirljivosti i utjecaja u manjem bh. Entitetu, jer je, zaboga, ona “prva predsjednica”.

To mu daje određenu slobodu političke propusnosti, koja je daleko veća od ostalih aktera javne scene.

Drugo, možda najvažnije, njezin odnos sa sjedištem SDS-a je, blago rečeno, već dugo labav i pitanje je dana kada će moći postati visoki dužnosnik Dodikovog SNSD-a.

U svakom slučaju, ovim nastupom i PR-om na tiskovnoj konferenciji, Sonja Karadžić snažno se preporučila Dodiku. I treće, a vezano uz drugu, Sonja je iskoristila neviđeni manevar kako bi provocirala cijelu akademsku zajednicu, ma kakva ona bila u RS, amnestirajući Dodika i rekavši da su akademci ti koji stoje iza postavljanja ploče s imenom njenog oca.

Tako je još dublje zakopala akademske nacionalističke klimakse, koji su do sada Dodiku pisali hvalospjeve u čast postavljanja sramotne ploče, a sada će morati opravdati tu novu “heroiju”.

Ali, ovdje barem govorimo o Sonji i njenom ocu, ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Svi znamo da je danas stražar Milorada Dodika spašen. I svi znamo da je, barem zasad, sačuvano. Doduše, poražen, ali sačuvan.

Jednako tako, vidjeli smo svu nemoć, ali i licemjerje koje Milorad Dodik demonstrira ovih dana i tjedana, stjeran u kut i suočen sa samom činjenicom da doslovno neće moći napustiti BiH, ako mu se izreknu sankcije.

I ne samo to, Dodik nije mogao ni u Srbiju koja se, htio on to ili ne na svom putu EU, mora pridržavati briselskih direktiva.

Kad sankcije postanu stvarnost
I što je najgore, prema Dodiku, u tom scenariju ne uklanjanja sramotne ploče – njegovi će bankovni računi ostati zamrznuti i neće imati pristup svojoj nekretnini. Eto, to je nešto što ni Dodik ne kocka!

Obavijest o autorskim pravima
Preuzimanje dijela (maksimalno jedne trećine) ili cjelovitog teksta moguće je u skladu s člankom 14. Kodeksa tiska i internetskih medija Bosne i Hercegovine: “Za značajnu uporabu ili reprodukciju cjelokupnog materijala zaštićenog autorskim pravima potrebno je izričito dopuštenje nositelja autorskih prava, osim ako takvo dopuštenje nije navedeno u sam materijal “.

Ako drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti poveznicu pod kojom je objavljen naš tekst.

Ako drugi medij želi preuzeti cjeloviti autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon objave, uz dopuštenje uredništva portala Al Jazeera Balkans, a dužan je objaviti poveznicu pod kojom je objavljen naš tekst.

A da nije sve “šuplja priča”, svjedoči i čisto pravna činjenica od prije nekoliko dana koja kaže da je Vijeće EU usvojilo uredbu o uspostavi globalnog režima sankcija za kršitelje ljudskih prava. Ukratko, ova odredba omogućava sankcioniranje pojedinaca, entiteta i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, odgovorne ili povezane s ozbiljnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava širom svijeta.

Objašnjenje nadalje navodi:

“Ciljane sankcije mogu se izreći odgovornima za ta djela ili onima koji pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu ili su na drugi način uključeni u ta djela, kao i povezanim osobama / tijelima.”

Transgeneracijska odgovornost
Da se razumijemo, Milorad Dodik je radi ostajanja na svom položaju i prijetnje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*