HFZ. SUMEJA BILČEVIĆ: OSJETIMO LJEPOTU DOVE I IMANA KOJIMA NAS JE MILOSTIVI POČASTIO

SUMEJA BILCEVIC

O drugoj trećini mubarek mjeseca, o trećini oprosta, razgovarali smo sa mladom hafizom Sumejom Bilčević.

Brojne blagodati Prošli smo prvu trećinu ramazana koja je rahmet – milost i koja je i naša srca i duše opečatila i pripremila nas za drugu trećinu, u kojoj smo sada, koja je magfiret – oprost, a koja će nas, ako Bog da, pripremiti za posljednju trećinu ramazana koja će nam biti štit od džehennemske vatre na Sudnjem danu. Treba nastojati iskoristiti blagodati svake trećine ramazana, svaki ramazanski trenutak, oplemeniti i ukrasiti post i ramazanske ibadete dobrim djelima, posebno sadakom.

O drugoj trećini mubarek mjeseca, o trećini oprosta, razgovarali smo sa mladom hafizom Sumejom Bilčević. Hafiza je na samom početku podsjetila na brojne blagodati kojima smo obradovani „Čovjek često zaboravlja sve blagodati kojima je obasut. Isto tako, često se zna žaliti na neke malo i lahko rješive probleme. Stvoren je nejak, a dobivanjem snaga, ponekad zaboravi Onog koji mu je tu snagu dao, koji ga je opskrbio divnom opskrbom.

Mjesec Ramazan je idealna prilika da zahvaljujemo Svemogućem na svemu što nam je dao, jer nema perioda u kojem je On bliži svojim robovima i u kojem više oprašta i spašava od vatre svoje robove nego u ovom mubarek mjesecu.“ U mjesecu smo posta, u kojem se dobra djela posebno vrednuju i uvećavaju. U prilici smo da uz namaz i post, izvršimo obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, ali da učinimo i niz dobrih djela, na koja nas bodri i podstiče Allahov poslanik, s.a.w.s., a koja su ujedno i poseban nakit i ukras naših ramazanskih ibadeta. Shodno navedenom, Sumeja je uputila jasnu poruku kojom se svako od nas može okoristiti „Naš Vjerovjesnik, Muhammed s.a.w.s, podijelio je Ramazan na tri dijela, tako da je prva trećina rahmet, druga magfiret-oprost grijeha, dok je treća period kada Allah oslobađa vatre svoje robove.

Ušli smo u period magfireta, potrudimo se i dajmo sve od sebe da što više vremena provedemo u ibadetu i traženju oprosta od Milostivog, pokušajmo da se približimo Svevišnjem onako kako se On nama približio, baš kako kaže u Kur’anu časnom:وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌۖ أُجِيبُ دَعۡوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِۖ فَلۡيَسۡتَجِيبُواْ لِي وَلۡيُؤۡمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمۡ يَرۡشُدُونَ A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu. -Sura El-Bekare, 186. ajet. Udovoljimo ovom prelijepom pozivu i znajmo da je naš Gospodar toliko Milostiv da se stidi da vrati ruke svoga roba kada dovi prazne. Čak i ako smo uradili nešto čega se stidimo i kajemo, podignimo ruke i osjetimo ljepotu dove i imana kojima nas je Milostivi počastio“ završava Sumeja.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*