Zapadni Balkan u fokusu, a BiH bez predstavnika u Davosu

Bosna i Hercegovina ove godine nema predstavnika na Ekonomskom forumu koji se u švicarskom Davosu pod sloganom “Zainteresovani za održiv i kohezivan svijet” održava od 21. do 24. januara.

Veliki je ovo propust bh.vlasti, zna li se kakve benefite država može ostvariti na skupovima poput ovih, posebno u Davosu.

Ranijih godina BiH je na ovom značajnom svjetskom forumu predstavljao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Njegovo učešće u Davosu bilo je dio njegovog ukupnog rada na promociji i unapređenju BiH, kroz razgovore o ekonomskom povezivanju regije i privlačenju stranih investicija.

Nažalost, glas BiH ovaj put nije se čuo. Opet smo zemlja izuzetak i jedini iz regije nismo prisutni na ovom izuzetno cijenjenom skupu.

Ipak, prema našim saznanjima, BiH jeste dobila poziv za učešće, koji je stigao na adresu Vijeća ministara BiH. No, pozivu se niko nije odazvao. O razlozima se može samo nagađati, dok su posljedice evidentne.

Bosna i Hercegovina ostajala je nijema u Davosu i ranije, kada je, recimo, na čelu Vijeća ministara BiH bio stranački kolega Zorana TegeltijeNikola Špirić.

A sigurno je da smo ovogodišnji skup mogli iskoristiti za ostvarivanje novih političkih kontakata sa zvaničnicima iz cijelog svijeta, za poboljšanje pozicije BiH i njenog međunarodnog imidža, za razgovore s brojnim biznismenima i privrednicima, za nove investicije u BiH…

Priliku za međusobni razgovor u Davosu svakako su iskoristili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Između ostalih, prisutni su i još uvijek aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i srbijanska premijerka Ana Brnabić. Sasvim sigurno bila je to prilika za BiH za bilateralne i trilateralne susrete sa zvaničnicima Srbije i Hrvatske, sa kojima i dalje imamo brojna neriješena pitanja.

Da stvar bude još gora, iza zatvorenih vrata, uz prisustvo nekoliko visokih svjetskih dužnosnika, održan je panel o Zapadnom Balkanu – koji je ove godine ujedno ponudio i najviše učesnika na Forumu – njih čak 1.050. Na dnevnom redu bili su politički dijalog i situacija o budućnosti regije.

No, iako od bh. političkih elita svakodnevno možemo čuti kako staju u odbranu BiH usljed srbijanskog i hrvatskog miješanja u bh. unutrašnja pitanja, ovaj put smo to itekako dozvolili.

Na stolu se neizbježno našla i priča o BiH, no u ime naše države u Davosu jučer nije bilo nikog da prozbori ni jednu jedinu riječ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*